top of page
Writer's pictureDovilė

Žaliasis karis su kepintu tofu

Kas mane pažįsta, žino, kad vegetarės, tuo labiau, veganės iš manęs nebus - tikrai neatsisakysiu steiko, tuno tartaro, brandintos jautienos burgerio... BET vegetariškų receptų savo arsenale turiu ne mažiau (o kai kuriais atvejais ir daugiau) nei mano draugai vegetarai. Nes vegetariškas maistas nėra nuobodus - jis tiesiog kelia stresą: skaniai iškepti kokybišką mėsą daug paprasčiau nei paruošti gardų patiekalą vien iš augalinių produktų. O šis karis būtent toks - subalansuotas veganams, bet praplečiantis akiratį visavalgiams.


Neslėpsiu, šis receptas blogą pasiekė tik todėl, kad iš „Sojalitos“ gavau dovanų dėžę gėrybių: sojų dešrelių, įvairių rūšių tofu, veganiškų kepsnelių ir net sojų majonezo. Pati tokių dalykų dėl savęs nepirkčiau, nes, perfrazavus mūsų su drauge posakį: aplinkui per daug feiko, kad įsileisčiau pakaitalus dar ir į namus. Tik nesupraskit manęs klaidingai: sojų gaminiai yra nuostabus dalykas nevalgantiems mėsos, pieno produktų ir šiaip pasauliui - jei visi valgytume tik augalinės kilmės maistą, pasaulyje nebūtų bado. Bet gana moralų, aš norėjau pasakyti tai, kad jų tofu - nuostabus (jei norit palaikyti lietuviškus brand'us, tikrai rekomenduoju „Sojalitą“), dešrelės - šioks toks nusivylimas, nes ėmė ir subyrėjo. Tuo tarpu kepsneliai vis dar laukia kepsninės, o majonezą kam nors padovanosiu - nevartoju padažų. Bet gana kalbų - eikime prie kario!


  • žaliųjų karių pastos arba miltelių (naudojau „Santa Maria“)

  • 1 skardinė (400 ml) kokosų pieno

  • 250 ml daržovių sultinio

  • 1 a. š. rudojo cukraus

  • 2 v. š. sojų padažo

  • 125 g mažųjų kukurūzų

  • 150-200 g brokolio žiedynų

  • 0,5 saldžiosios paprikos

  • tofu sūrio (naudojau gautą dovanų iš „Sojalitos“)

  • 1-2 a. š. ghee sviesto ar kitų kepimo riebalų

  • žaliosios citrinos, sezamų sėklų ir kalendros lapelių patiekiant

  • ryžių


Į puodą supilame kokosų pieną ir daržovių sultinį ir uždedame ant viryklės. Kai skysčiai pašyla, sudedame žaliųjų karių mišinį, įberiame cukraus ir įpilame sojų padažo. Viską gerai išmaišome ir paliekame užvirti.


Per tą laiką pasiruošiame daržoves. Brokolio žiedynus pasmulkiname, juostelėmis supjaustome papriką. Aš kukurūzų nepjaustau - man taip gražiau, nors ir nėra baisiai patogu valgyti. Tai jau jūs darykit kaip norit.


Kai kokosų pienas su sultiniu užverda, sudedame kukurūzus - leidžiame jiems kelias minutes pavirti. Tuomet suberiame brokolius ir papriką. Jei kukurūzus pjaustėte, viską berkite vienu metu. Verdame ant mažos ugnies tol, kol daržovės suminkštėja, bet nevirsta koše - kad būtų į ką įkąsti.


Ryžius keliskart perplauname ir išverdame pasūdytame vandenyje.


Tofu sūrį supjaustome kubeliais ir pakepiname keptuvėje su ghee sviestu.


Į gilią lėkštę pilame kario su daržovėmis, įkrečiame porą šaukštų ryžių ir užberiame pakepinto tofu. Apiberiame sezamų sėklomis, plėšytais kalendrų lapeliais ir dedame griežinėlį ar skiltelę žaliosios citrinos.

Comments


bottom of page