top of page
Writer's pictureDovilė

Burokėlių traškučiai

Updated: Apr 8, 2020

„It‘s complicated“ – toks ilgus metus buvo mano ir burokėlių santykių statusas. Šie man nepatikdavo, tad džiaugdavausi, galėdama pasiteisinti, jog esu jiems alergiška. Bet – Aleliuja! – išaugti galima ne tik iš alergijos, bet ir iš prasto skonio. Burokėlis – nuostabi daržovė. Ją mėgstu tiek keptą, tiek virtą, tiek marinuotą. O burokėlių patiekalų pačioje hierarchijos viršūnėje, auksiniame soste, sėdi naminiai burokėlių čipsai.

Nebandysiu apgauti nei jūsų, nei savęs, kad daržovių traškučiai – sveikas ar, juo labiau, dietinis užkandis. Jokie čipsai nėra sveika, bet štai atėjo krepšinio sezonas, o vasara su visais gražiausiais bikiniais nutolo per devynis mėnesius... Tad kuriam orkaites ir kepam burokėlius!


Reikės:

  • 3-4 burokėlių

  • Poros šaukštų alyvuogių aliejaus

  • Šaukštelio druskos

Įkaitiname orkaitę iki 150 laipsnių Celsijaus. Dvi dideles skardas išklojame kepimo popieriumi.

1 žingsnis: nulupame burokėlius, juos nuplauname ir specialia tarka/pjaustykle supjaustome riekelėmis. Angliškai – tai „mandolin“, lietuviškai tiksliau nemoku šios pjaustyklės apibūdinti, tad įmetu nuotrauką. Bėda ta, kad be tokios pjaustyklės burokėlių traškučių nelabai pasidarysite – peiliu taip plonai niekaip nesupjaustysite. Galite bandyti skustuku atpjauti riekutes – jei kas tai darysite, būtinai praneškite, kaip sekėsi!


2 žingsnis: pjaustytus burokėlius suberiame į didelį dubenį, apliejame aliejumi bei druska ir gerai išmaišome. O dabar svarbiausias žingsnis – nieko nedaryti. Tiesiog. NIEKO. Druska skatina skysčių išskyrimą, tad paliekame burokėlius 15-20 minučių, kol išvarvės sultys. Taip palaikyti burokėliai būna traškesni, gražesnės sodresnės spalvos ir dailesnės formos.


3 žingsnis: dar kartą išmaišome burokėlius, nupilame skystį (geriausia būtų nuvarvinti burokėlius per sietelį) ir išdėliojame riekutes vienu sluoksniu ant kepimo popieriaus. Burokėlius galima dėti vieną visai šalia kito, nes kepdami jie dar susitrauks. Kepame 45-60 minučių, kol tampa traškūs (tik šiukštu neleidžiame paruduoti!). Kepimo momentas gali būti apgaulingas, nes vos ištraukti iš orkaitės čipsai bus minkšti. Tad ištraukiame iš orkaitės vos vieną traškutį, duodame jam kokias 30 sekundžių atvėsti ir tik tada ragaujame – per tiek laiko čipsai turėtų sutvirtėti.


Nesuvalgytus traškučius laikyti galima iki dviejų savaičių. Tik nepamirškite sudėti į orui nepralaidų indą ar užspaudžiamą maišelį, kad traškučiai nesuminkštėtų.
336 views

Comments


bottom of page