top of page
Writer's pictureDovilė

Trapus abrikosų pyragas (galette)

Updated: Apr 8, 2020

Įprastai vakarais scrollinu instagramą, apžiūrinėdama įvairiausius tortus, pyragaičius, saldainius, sausainius ir tokius gėrius, kuriuos nė nežinau kaip lietuviškai pavadinti. Vienus tiesiog ištyrinėju, kitus iš sportinio intereso bandau pati pagaminti. Taip mano receptų knygelėje atsirado ir galette.

Mačiau, googlas bando išversti šio pyrago pavadinimą į galetą, bet man arčiau širdies originalus, prancūziškas pavadinimas. Dažniausiai prancūziški kepiniai būna kaprizingi ir nelabai lengvai pagaminame. Tačiau galette - vienas paprasčiausių pyragų, kuriam ingredientų reikia nedaug, o forma net privalo būti netaisyklinga. Kas gali būti geriau?


Reikės:

  • 250 g miltų

  • 3 š. cukraus

  • 170 g šalto šalto sviesto

  • iki 60 ml ledinio vandens

  • 1 š. krakmolo

  • 2 š. pieno

  • 10-12 abrikosų

Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių Celsijaus.


1 žingsnis: sumaišome miltus su vienu šaukštu cukraus. Suberiame kubeliais pjaustytą sviestą. Jei turite virtuvinį kombainą, naudokitės juo, kad produktai susimaišytų. Jei neturite, teks vargti kaip man: sviestą reikia įtrinti į miltus. Tai galima daryti dviem šakutėmis, tačiau aš naudojausi rankine tešlos pjaustykle ir kapokle. Tešlą kapojame tol, kol gauname į rupų smėlį panašų darinį.


2 žingsnis: įpilame į tešlą šaukštą vandens ir toliau maišome tešlą savo pasirinktu metodu. Vandenį vis pilame po šaukštą tol, kol gauname vientisą, bet tvirtą tešlą. Atidžiai stebėkite tešlą, kad nepadaugintumėte vandens.


3 žingsnis: suvyniojame tešlą į maistinę plėvelę ir kišame į šaldytuvą bent 30 minučių.


4 žingsnis: nuplautus abrikosus perpjauname perpus, išimame kauliukus. Tuomet puseles perpjauname į dar maždaug tris dalis.


5 žingsnis: į dubenį keliauja smulkinti abrikosai, du šaukštai cukraus ir šaukštas krakmolo. Viską gerai išmaišome.


6 žingsnis: tarp dviejų kepimo popieriaus lapų iškočiojame iš tešlos apskritimą. Jis neturi būti tikslus, bet neturėtų būti ir panašus į stačiakampį. Ant tešlos išdėliojame abrikosus - paliekame šiek tiek tešlos iš kraštų (maždaug per 2-3 pirštus). Kraštelius užlankstome, aptepame pienu ir apiberiame cukrumi. Pašauname į orkaitę ir kepame apie 45 minutes. Jei vaisiai pradeda degti, apdengiame folija.


Tradiciškai galette kepama su rūgščiu įdaru, tad abrikosus laisvai galite bandyti keisti kitais vaisiais. Štai aš sykį pabandžiau didžiąsias mėlynąsias slyvas - rezultatas puikus, bet abrikosai man vis tiek buvo arčiau širdies.



631 views

Comments


bottom of page